Halılar, birçok şekilde yıkanır ve eğer kullanılan halı yıkama tekniklerini bilmiyorsanız halınız için en iyi yöntemi seçmeniz zor olabilir. Çünkü yıkama yöntemleri, halının cinsine göre değişir.
Aşağıda size yardımcı olabilecek bazı halı yıkama yöntemleri verilmiştir.

Derinlemesine Halı Yıkama Nasıl Yapılır?

Derinlemesine halı yıkama, yalnızca profesyonel halı yıkamacılar tarafından gerçekleştirilen ve külfetli bir halı yıkama yöntemidir.
Adresten alınan halılar, halı yıkama tesislerine götürülerek bir dizi işlemlerden geçirilir. Öncelikle toz alma dolabında halıların kaba tozları alınır. Sonra yarı otomatik ve tam otomatik halı yıkama makinaları kullanılarak halı yıkanır. Yıkama işlemini takiben durulanan halılar, kurutma odalarında kurutmaya bırakılır. Son aşamada temizliği kontrol edilen halılar, paketlendikten sonra teslim edilmeye hazır hale gelir.
Halıların derinlemesine yıkanması için en az 6 ayda bir uzman bir halı yıkama firmasına verilmesi gerekir. Halıları nasıl yıkadığı belli olmayan oto yıkama tesislerinden kaçınmak gerekir.

Şampuanlama ile Halı Nasıl Yıkanır?

Şampuanlama yöntemi, en çok bilinen ve en ekonomik halı yıkama yöntemlerinden birisidir. Bu yöntemde halıların nasıl yıkandığına gelince; önce, halı yıkama şampuanı veya solüsyonu köpürtülerek halıya sürülür. Köpüğün bileşim maddeleri, halıdaki kir taneciklerini çeker.
Halı bu şekilde kuruduğunda, üzerindeki köpük tabakası katılaşır ve halı liflerinden ayrılır. Sonra bu katı kalıntılar, elektrikli süpürgesi veya halı yıkama süpürgesi ile süpürülür.
Detaylı bir işlem gerektirmediği için, şampuanlama ile yıkama yüzeysel temizlik için en çok kullanılan halı yıkama yöntemidir. Sadece halı şampuanı ve vakumlu bir süpürge gereklidir.
Piyasada çok çeşitli halı yıkama şampuanları mevcuttur. Fakat halıda yırtıklar varsa, halı şampuanının halıya zarar vermemesi için dikkat etmeniz gerekir.

Buharla Halı Nasıl Yıkanır?

Buharlı yıkama yöntemi, birçok uygulamada etkili olabildiği için sıkça başvurulan halı yıkama yöntemlerindendir.
Aslında buharlı yıkama yönteminde halı yıkanır iken buhar değil sıcak su kullanılır. Suyun sıcaklığı genellikle 30-40 derece arasındadır.
Yüksek sıcaklıktaki su, basınçla halıya püskürtülerek halıdaki kir parçacıklarının çözülmesini sağlar. Sonra, kir parçacıkları vakum makinesiyle çekilir ve halı yıkama makinesi içindeki hazneye hapsolur.
Kullanılan suya ayrıca deterjan veya temizlik solüsyonu katılır.
Buharla yıkama, halının derinlemesine temizlenmesine yakın sonuçlar veren bir halı yıkama işlemidir. Sıcak su aynı zamanda bakterileri, mantarları ve toz akarlarını da öldürür. Böylece, buharlı halı yıkama yapıldıktan sonra halı, alerji yapan maddelerden arınmış olur.
Buharlı yıkama yöntemini nasıl kullanacağınızla ilgiliyse, profesyonel halı yıkama firmasına danışmanız kesinlikle önerilir. Çünkü halı yıkama firmaları, halının cinsinden anlarlar ve hangi halıda kaç derece sıcak su kullanılması ile hangi halının nasıl yıkanması gerektiğini bilirler. Profesyonel halı yıkama fabrikalarında, çoğunlukla tekerlekli sıcak su püskürtme makinesi kullanılarak halı yıkanır. Kiraya verilen bularlı halı yıkama makineleri de vardır.
Eğer nasıl olsa ben yıkarım diyor ve halı yıkamacı yerine halıyı kendiniz yıkamak istiyorsanız, kiraladığınız halı yıkama makinaları ile halıyı kendiniz temizleyebilirsiniz.
Buharlı yıkama yönteminin maliyeti fazladır. Kiralanan halı yıkama makinası fiyatları, marka ve modele göre değişiklik göstermektedir.

Kuru Halı Temizleme ile Halı Nasıl Temizlenir?

Bu yöntemde su kullanılmadığı için kuru halı temizleme adını almıştır. Kuru temizleme yönteminde halı deterjan, çözücü ve çok az miktarda su içeren emici bir toz kullanılarak yıkanır. Emici toz, halının üzerine serpilir ve makineler yardımıyla yayılır. 15 dakika kadar bekledikten sonra toz, vakum ile çekilir ve böylece tozun emdiği kirler çekilmiş olur. Yüzeysel temizleme düşünüyorsanız, halının ıslanmasına gerek olmadığı için bu yöntemi deneyebilirsiniz. Tabiî ki sulu yıkama kadar sağlıklı değildir.

Köpükle Halı Nasıl Yıkanır?

Köpüklü halı yıkama, buharlı halı yıkama ile birlikte düşünülebilir. Döner başlıklı fırça yardımıyla, halının üzerine şampuan yayılarak köpürtülür.
Köpük özel vakum makinesi yardımıyla çekilir. Şampuanın tamamı vakum makinesi ile çekilemeyebileceğinden dolayı, bu işlemden sonra buharlı yıkama yapmak gerekebilir. Köpüklü yıkama ile halılar kolaylıkla yıkanır, ama derinlemesine halı yıkama işleminin yerini tutmaz.